Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü Eğitim ve Proje Birim Sorumlusu Uzm.Hemşire Deniz Çiftçi, Bulaşıcı Hastalıklar Biriminden Ebe Ayşe Kaya ve Ebe Merve Erçiçek Sıbıç tarafından Özerler Süt Ürünleri İşletmesindeki işçilere kapsamlı bir eğitim gerçekleştirildi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 28 Temmuz tarihini “Dünya Hepatit Günü” olarak kutlamaktadır. Bu çalışmaların tüm dünyadaki amacı hepatite dikkat çekerek koordinasyon sağlanması, dayanışmayı arttırması ve insanları hepatit konusunda bilinçlendirip farkındalık geliştirilmesinin sağlanmasıdır. Toplumun sağlık taramaları konusunda özenli olması ve çocukluk aşıları ile birlikte yetişkin dönemde aşılar konusunda hassasiyetle yaklaşması önemlidir. Bu amaçla Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü uzman ekibi ile özellikle bulaş riskleri ve hepatit enfeksiyonlarından korunma konusunda eğitim çalışmaları ile toplumu aşağıdaki özet bilgiler çerçevesinde bilgilendirmektedir:
Tıbbi anlamda hepatit, karaciğerin iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma genellikle virüs dediğimiz en küçük canlılarla olabildiği gibi (viral hepatit), nadiren diğer mikroplarla, bazen de mikroplar olmadan, örneğin uzun yıllar alkol kullanımına veya bazı toksik maddelerle karşılaşmaya bağlı olarak da gelişir. Ancak bulaşabilirliği nedeniyle en önemli hepatit grubu viral hepatitlerdir. Bunun nedeni hem en yaygın hepatit grubu olması, hem de önlenebilir olmasıdır.
GIDA SEKTÖRÜNDE VİRAL HASTALIKLAR KONUSUNDA BULAŞ VE HİJYEN KONUSUNDA ÇALIŞANLARIN BİLGİLENMESİ TOPLUMUMUZUN SAĞLIĞINI KORUYACAKTIR
Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü ekibinin gıda sektöründe faaliyet gösteren işçilere yönelik sunumunda Viral Hepatitin Belirtileri şöyle sıralanmaktadır:
Hepatitin en önemli belirtisi cilt ve göz aklarının sararması, idrarın çay rengi çıkması, bulantı, kusma, iştahsızlık ve karın ağrısıdır. Ancak hepatitler her zaman sarılık belirtisiyle seyretmez. Bu nedenle sarılığın görülmemesi hastalığı hemen ekarte ettirmez. Bu nedenlerle, hem hepatit varlığı, hem de eğer varsa sarılığın hepatite bağlı olup olmadığı ancak laboratuvar testleriyle ortaya konabilir.
Hepatite neden olan virüsler (A, B, C, D, E tipleri) farklılık göstermekte olup, bulaşma açısından ikiye ayrılmaktadır. Hepatit A ve E, bulaşlı yiyecek-içeceklerden bulaşabilmektedir Hepatit B, C ve D ise kan ve vücut sıvıları ile veya doğum sırasında anneden bebeğe bulaşabilmektedir. D hepatiti, B hepatitinin kardeşidir ve ancak B hepatiti varsa bulaşabilmektedir. Kan ürünlerinin nakli, kulak delinmesi, dövme yaptırılması, diş tedavisi, manikür, pedikür veya cinsel ilişki sırasında B, C ve D hepatitleri, hastaların vücut sıvılarından sağlıklı kişilere bulaşabilmektedir.
HEPATİTLER KRONİKLEŞİRSE SİROZA NEDEN OLUR
Hepatit Yıllar Sonra Siroza ve Karaciğer Kanserine yol açabilir. Kan ve vücut sıvıları ile bulaşan türlerinin sıklıkla kronikleşmesi sonucu kronik hepatitlerin hepsi olmasa da bir bölümü uzun yıllar sonra siroza, bu sirozluların bir bölümü de karaciğer kanserlerine yol açabilmektedir.
HEPATİTTEN KORUNMADA HİJYEN , AŞI VE BAĞIŞIKLAMAYA DİKKAT EDİLMELİDİR
Yiyeceklerimizin insan dışkısıyla kirlenmesinin önüne geçmek, yani gıda hijyeni sağlamak (A ve E hepatitinden korunma); başkasına ait kan ve vücut sıvıları ile temastan kaçınmak (B, D ve C hepatitlerinden korunmak) ve A ve B hepatit aşılarını yaptırmak konusunda toplumumuzun dikkatli ve özenli olması önem taşımaktadır.
#hendekilçesağlıkmüdürlüğü
#28temmuzdünyahepatitgünü
#28julyworldhepatitisday
#hepatitaşısı
#toplumsağlığı
#whohepatitiselimination