Tarih: 21.12.2023 16:24

HENDEK’TE OKUL ÇOCUKLARINA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI EĞİTİMİ

Facebook Twitter Linked-in

DİŞLER YAŞAM KALİTESİ YÖNÜNDEN ÖNEMLİ ORGANIMIZDIR

   Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli Diş Hekimi Göktuğ Taha Kurnaz  çocuklarda ağız ve diş sağlığının  genel sağlıklarının önemli bir parçası olduğunu, sağlıklı dişlerin  çocukların beslenme, konuşma ve genel yaşam kalitesi açısından önemli bir rol oynadığını belirtti.

2023 YILI İÇİNDE 5153 ÇOCUĞA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI EĞİTİMİ VERİLDİ

2023 yılı başından beri Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından ilçemizde toplam 5153   okul çocuğuna Ağız ve Diş Sağlığı Eğitimi verildiği ve çalışmaların devam ettiği kaydedildi.

Ağız ve Diş Sağlığı konusunda  bilgi  veren ve farkındalık geliştiren uzmanların çocuklarda ağız ve diş sağlığını korumak için önerileri şöyle sıralanabilir:

Düzenli Diş Kontrolleri:

   Çocuklar düzenli aralıklarla diş hekimine götürülmelidir. İlk diş çıkışı başladığında veya çocuk 1 yaşını doldurduğunda, diş hekimi kontrolüne başlanması önerilir. Daha sonra çocuklarda rutin olarak 6 ayda bir diş kontrolleri yapılmalıdır.

Diş Fırçalama:

   Diş fırçalama alışkanlığı erken yaşlarda kazandırılmalıdır. İlk diş çıktığında, diş fırçalamaya başlamak önemlidir.

1 yaşından itibaren çocuklar için özel diş fırçaları ve diş macunları kullanılmalıdır.

Çocuklar diş fırçalamayı öğrenirken, ebeveynlerin gözetiminde yapmaları önemlidir.

DİŞLER GÜNDE EN AZİKİ KEZ FIRÇALANMALIDIR

   Günde en az iki kez diş fırçalanmalı (sabah-gece yatmadan önce ) ,yemeklerden sonra özellikle  diş fırçalamaya özen gösterilmelidir. Dilin  de günde bir kez fırçanın arkasıyla 6-8 defa fırçalanması ağız hijyeni açısından önemlidir.

Dengeli Beslenme:

   Şekerli ve asitli gıdalardan kaçınılmalıdır. Bu tür gıdalar diş çürüklerine neden olabilir.

   Çocuklara düzenli ve dengeli bir diyet sağlamak, diş sağlığını olumlu yönde etkiler. Süt,peynir,yumurta,taze meyve sebze gibi besinlerle beslenmeye ağırlık verilmelidir.

Su Tüketimi:

Çocuklara su içme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Su, diş sağlığı için önemlidir ve şekerli içeceklerden kaçınılmalıdır.

Emzik ve Biberon Kullanımı:

   Bebeklerde emzik ve biberon kullanımına dikkat edilmelidir. Özellikle uykuda biberon kullanımı, diş çürüklerine neden olabilir.

Koruyucu Hizmetler:

Diş hekimleri, çocuklara diş çürüklerini önlemek için florür ve fissür örtücü uygulamaları gibi koruyucu hizmetler sunabilir.

Kaza ve Travmalar:

   Spor ve oyun sırasında diş ve ağız yaralanmalarına karşı koruyucu ekipman kullanılmalıdır.

Örnek Davranış:

   Ebeveynler, çocuklarına iyi ağız ve diş sağlığı alışkanlıklarını öğretebilirler. Kendi iyi ağız hijyenini göstererek  ebeveyn çocuğuyla birlikte bu işlemi keyifli ve eğlenceli hale getirecek uygulamalar ile çocukta  diş fırçalama alışkanlığı pekiştirmelidir.

   Çocuklarda ağız ve diş sağlığına erken yaşlarda dikkat edilmesi, ilerleyen yaşlarda sorunların önlenmesine yardımcı olabilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —