Yeşilay’dan 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde sağlıklı yaşama davet; “Bir gün değil, bugün!” Çark Caddesi’nde sigara farkındalık etkinliği düzenlendi
Yeşilay Sakarya Şubesi, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü kapsamında, Sakarya Valiliği, Sakarya Üniversitesi (SAÜ), Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ), Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü ve Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle anlamlı bir etkinlik düzenledi. Şehrin en yoğun noktalarından biri olan Çark Caddesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, sigaranın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekildi.
Etkinlik kapsamında, "Sigaranın Zararları Farkındalık (Olay Yeri İnceleme) etkinliği" adı altında, sigara bağımlılığı nedeniyle kalp krizi geçiren bir kişinin olay yeri inceleme ekiplerince canlandırılması gerçekleştirildi. Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı beş şube müdürlüğünün katkılarıyla yapılan simülasyonda, olay yeri inceleme, toplum destekli polislik, asayiş ve narkotik ekipleri yer aldı.
Sigara, sadece bireysel değil toplumsal bir tehdit
Etkinlikte konuşan Yeşilay Sakarya Şube Başkanı Prof. Dr. Yusuf Genç, Yeşilay’ın 1920 yılından bu yana bağımlılıkla mücadelede önemli bir rol üstlendiğini belirterek şunları söyledi: "Yeşilay, insan onurunu ve saygınlığını temel alır. Tüm toplumu ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde 1,3 milyar kişi tütün ürünü kullanıyor ve her yıl 8 milyondan fazla insan sigara kullanımının yol açtığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye’de sigara, solunum yolu hastalıkları, kalp-damar rahatsızlıkları ve kanser gibi birçok sağlık sorununun başlıca nedenleri arasında yer alıyor."
Genç, sigarayı bırakmak isteyen bireylerin Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) aracılığıyla ücretsiz psikolojik destek alabileceğini belirterek, 81 ilde ve KKTC’de toplam 107 YEDAM’ın aktif olarak hizmet verdiğini ifade etti.
Sağlık Bakanlığı; Sigara bağımlılığı her gün 19 bin can alıyor
Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü’nü temsilen programa katılan Halk Sağlığı Başkanı Dr. Selin Çokluk, sigara bağımlılığının ölümcül etkilerine dikkat çekerek, "DSÖ verilerine göre her gün 19 bin kişi sigara bağımlılığı nedeniyle hayatını kaybediyor. Sağlık Bakanlığı olarak ‘ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’ üzerinden vatandaşlarımıza destek veriyoruz" dedi.
Müftülükten sigaranın dini boyutu hakkında bilgilendirme
Sakarya İl Müftülüğü’nü temsilen programa katılan Müftü Vekili Mehmet Şahin, ayet ve hadislerden örnekler vererek sigara kullanımının dini açıdan sakıncalarını anlattı ve katılımcılara bağımlılıkla mücadelede kararlılık göstermeleri gerektiğini vurguladı.
Sakarya Emniyet Müdürlüğü: Gençleri bağımlılıklardan uzak tutmalıyız
Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü’nü temsilen konuşan Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Emniyet Amiri Fethi Sayar, Sakarya Emniyeti’nin toplum sağlığını koruma konusunda her zaman görev başında olduğunu belirterek, "Gençlerimizi tüm bağımlılık yapıcı maddelerden uzak tutmalıyız" ifadelerini kullandı.
Sakarya Valiliği; Bağımlılıkla mücadele toplumsal bir sorumluluktur
Sakarya Valiliği’ni temsilen programa katılan Vali Yardımcısı Mustafa Kutlu, sigara ve diğer bağımlılıklarla mücadelenin yalnızca bireysel değil, toplumsal bir sorumluluk olduğunu vurgulayarak, "Bağımlılık, toplum olarak mücadele etmemiz gereken bir sorun. Bu farkındalığı yaratan Sakarya Yeşilay Şubesi’ne ve katkı sağlayan tüm kurumlara teşekkür ediyorum" dedi.
“Bırakabilirsin” uygulaması sigara bırakma sürecini kolaylaştırıyor
Sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenler için geliştirilen "Bırakabilirsin" mobil uygulaması, sigara bırakma sürecini takip etmeyi ve ihtiyaç duyulduğunda Yeşilay Danışmanlık Merkezi'ne başvurmayı kolaylaştırıyor. 2024 yılı itibarıyla 231 bin 300 kişi bu uygulamayı indirerek sigarayı bırakma sürecine adım attı.
Sigara yalnızca sağlığı değil, çevreyi de tehdit ediyor
Sigara, sadece insan sağlığına değil, doğaya da ciddi zararlar veriyor. Etkinlik kapsamında çevresel farkındalık oluşturmak amacıyla Yeşilay gönüllüleri, İstanbul’un çeşitli bölgelerinde sigara izmariti toplama etkinliği düzenledi. Toplanan izmaritler, üzerinde "Her bir izmarit doğada 600 litre suyu kirletmektedir." gibi uyarılar bulunan poşetlerle sergilendi. Yeşilay, saha etkinliklerinde "Her yıl ormanlarımızın %5’i tütün üretimi için yok edilmektedir.", "Dünyada her gün 19 bin kişi sigara kaynaklı hastalıklardan ölmektedir." gibi farkındalık mesajlarıyla sigaranın çevre üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çekti.
Elektronik sigara da en az sigara kadar zararlı
Yeşilay, sigara bağımlılığını bırakmak isteyenlerin sıkça yöneldiği elektronik sigaranın da en az geleneksel sigara kadar zararlı olduğunu vurguluyor. Uzmanlar, elektronik sigaranın nikotin bağımlılığını ortadan kaldırmadığını, aksine bağımlılığı teşvik ettiğini belirtiyor. Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye’yi sigara ile mücadelesindeki gerileme nedeniyle 10 yıl aradan sonra yeniden “desteklenecek ülkeler” listesine dahil etti.
Bağımsızlık seferberliği; Yeşilay bağımlılıkla mücadelede öncü rol üstleniyor
Yeşilay, yalnızca sigarayla değil, alkol, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı gibi zararlı alışkanlıklarla mücadelede de aktif rol oynuyor. “Bağımsızlık Seferberliği” anlayışıyla hareket eden Yeşilay, bireylerin bağımlılıklardan uzak, sağlıklı bir yaşam sürdürmesini hedefliyor.
Yeşilay hakkında
1920 yılında kurulan Yeşilay, Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından biri olarak bağımlılıkla mücadelede önemli çalışmalar yürütmektedir. Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi ve dünya genelinde 97 ülke Yeşilay’ı bulunmaktadır. Bağımlı bireylere ve yakınlarına ücretsiz psikososyal destek sağlamak amacıyla 2015 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM), 81 ilde ve KKTC’de toplam 107 merkezle hizmet vermektedir. Ayrıca Bursa ve Diyarbakır’da bulunan Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleri, alkol ve madde bağımlısı bireylere yatılı tedavi hizmeti sunmaktadır.
Yeşilay, bağımlılıkla mücadelede yürüttüğü çalışmalar nedeniyle 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” statüsüne sahiptir ve Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsü’ne layık görülmüştür.