9974,99%0,26
35,26% 0,32
36,72% 0,20
2989,67% 0,41
4794,85% 0,00
Sakarya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Koordinatörlüğü tarafından desteklenen “Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü’nün Bitki Örtüsü Özellikleri ve Bitkilerin Etiketlenmesi” adlı proje ile sürdürülebilir kalkınma hedefleri,
Sakarya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Koordinatörlüğü tarafından desteklenen “Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü’nün Bitki Örtüsü Özellikleri ve Bitkilerin Etiketlenmesi” adlı proje ile sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda kampüsteki bitki türleri kayıt altına alındı.
Yürütücülüğünü Doç. Dr. Derya Evrim Koç’un yaptığı projede, Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü’ndeki doğal ve egzotik bitki türleri teşhis edildi. Proje kapsamında, bitkilerin kampüsteki dağılışı detaylı bir şekilde incelenerek her bitki türüne ait isim etiketleri QR kodlarla desteklendi. Bu sayede, etiketler üzerinde yer alan kodlar taranarak bitkiler hakkında detaylı bilgilere ulaşılabilecek. Ayrıca, kampüsteki bitki çeşitliliği hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler için ‘bitki.sakarya.edu.tr’ adlı bir web sitesi de oluşturuldu.
Temel hedefi öğrenci, personel ve ziyaretçilerin biyoçeşitlilik konusundaki farkındalıklarını artırmak olan proje ile hem kampüs ekosisteminin korunması hem de biyo çeşitlilik ve sürdürülebilirlik konularına dikkat çekmek amaçlanıyor.
Sakarya Üniversitesi Kampüsü’nün sahip olduğu ekolojik şartlar sayesinde çok sayıda bitki türlerine ev sahipliği yaptığını ifade eden Doç. Dr. Koç, kampüste ağaç ve çalılar üzerine yapılan gözlemler sonucunda, 39 familyaya ait 73 cins ve 115 tür bitki tespit ettiklerini söyledi. Bu türlerin %53’ü Türkiye’de dağılış gösteren yerli türlerken, %47’si Türkiye dışında dağılış gösteren yabancı türlerden oluşuyor. Kampüsteki türlerin 76’sı IUCN (International Union for Conservation of Nature/Uluslararası Doğa Koruma Birliği) kırmızı listesine göre tehdit altında olup türlerin 63’ü 'Asgari Kaygı', 2’si 'Tehdit Altında/Tehlikede', 2’si 'Tehdite Yakın', 1’i 'Tehdit Altında/Hassas' ve 8’i 'Yetersiz Veri' kategorisinde bulunuyor. Türkiye’de çeşitli üniversite kampüslerinin bitki çeşitlilikleri üzerine çalışmaların yapıldığını aktaran Koç, yaptıkları çalışmada, kampüsteki bitkilerin QR kodlar ile tanımlanıp yerinde isimlendirilerek bilgilerin internet ortamına aktarıldığı ilk çalışma olduğunu vurguladı.
Proje ekibinde araştırmacı olarak Sakarya Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyeleri, Doç. Dr. Cercis İkiel, Doç. Dr. Muhammet Kaçmaz, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu ve SAÜ Çevre ve Peyzaj Planlama Şube Müdürü Orman Endüstri Mühendisi Bülent Hasçelik görev alıyor.