VATANDAŞ SORUSUNA YANIT ARIYOR: SAĞLIKLI YEMEK YİYEMEYECEK, SAĞLIKLI ÇAY İÇEMEYECEK MİYİZ?
Bazı vatandaşlar gazetemizi arayarak bu konuyu gündeme getirmemizi yetkililerce kafalarda oluşan soru işaretlerinin kaldırılmasını istediler. Vatandaşlar; “ yasal olarak bu tür işyerlerinde çalışanların sağlık kontrollerinin yapılması zorunlu.Şu halde sağlıklsız insanlar bu tür işeyerlerine nasıl çalıştırılıyor? Sorusuna yanıt arıyorlar.
PORTÖR MUAYENESİ NEDİR NE DEĞİLDİR?
Gıda üretimi yapan, yenilen ve içilen ürünlerin üretimini yapan alanlarda 3 ayda bir yapılması zorunludur. Portör muayenesi fiziki olarak yapılmakta olup, portör testleri laboratuvar tetkikleriyle incelenerek neticelendirilmektedir. Portör testi komplike bir testtir.
Portör muayenesi nedir sorusu çok sık gündeme gelen bir konudur ve aynı zamanda portör testi olarak da adlandırılır. Gıda ile ilişkili işlerde çalışanların gıda yoluyla bulaşabilecek hastalıkları taşıyıp taşımadıklarının kontrolleri için yapılan testlere portör muayenesi adı verilir.
Portör muayenesi bir tür laboratuvar tetkikleri bütünü olup tek bir test ya da tetkikten ibaret değildir. İçinde birçok testi barındıran bir tetkikler toplamıdır. Dolayısıyla test yapılan kişinin portör muayenesinin temiz çıkması için yapılan bütün sonuçların temiz çıkması gerekmektedir.
Portor muayenesi 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 126 ve 127. Maddeleri uyarınca sıhhi müesseslerde ve gıda üretim yerlerinde çalışanların her 3 ayda bir yaptırmak zorunda oldukları bir işlemdi.
KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI
Bu kişilerin bulaşıcı hastalık taşıyıp taşımadıklarını tespit etmek için bu muayeneler zorunluydu. Fakat 2011 yılında bu kanunda değişikliğe gidilmiş ve ilgili kanun maddelerinde yer alan portör muayenesi ifadesi çıkarılarak gıda işlerinde çalışanların hijyen eğitimi almış olması zorunluluğu ilave edilmiştir.
Yapılan değişiklikle muayenenin zorunluluğu kaldırılmış değildir. Çalışanların bulaşıcı hastalığı olup olmadığını belgelemesi halen şarttır.